VOCATION PROMOTION

Vocation

PANGGILAN KE KEPADERIAN KEUSKUPAN

Pernahkah anda tertarik kepada kehidupan kepaderian? Pernahkah anda tertanya-tanya bahawa anda diperlukan oleh Tuhan untuk melayani-Nya dan umat-Nya melalui panggilan kepaderian? Inilah peluang anda untuk menyahut panggilan itu.

APAKAH ITU PANGGILAN?

Berasal daripada perkataan latin `vocare’, yang bermaksud satu panggilan untuk melayani Tuhan. Melalui pembaptisan, kita semua dipanggil untuk melayani Tuhan dengan menjejaki kehidupan Kristus. Kita mencontohi Dia dalam pelayanan kita kepada satu sama lain dengan penuh cintakasih

JABATAN IMAMAT

Melalui sakramen imamat, seorang paderi dipanggil untuk menjadi ‘Alter Christus’. Dia melayani Tuhan dengan membimbing gerejanya. Dia juga diberi tugas untuk mewartakan Sabda Tuhan dan memberi sakramen-sakramen.

Kepaderian – kehidupan penuh dengan kebahagiaan dan pengorbanan.

Mewartakan Injil
Tugas pertama seorang paderi ialah mewartakan Injil Yesus Kristus, Putra Allah dilahirkan sebagai manusia, menderita, wafat dan bangkit untuk kita! Khabar Baik ini dapat dilihat dalam kehidupan seorang Paderi.

Merayakan Misa Kudus
Setiap hari, seorang paderi memegang rahmat yang nilainya amat besar kepada umat manusia: iaitu Ekaristi! Sakramen ini memberikan rahmat keselamatan kepada umat Allah dan merupakan pengorbanan untuk penyelamatan dunia.

Perjanjian Hidup Selibat
Seorang Paderi menyerahkan diri sepenuhnya kepada pengantin Kristus, iaitu Gereja, untuk seumur hidupnya. Ini membolehkan seorang paderi itu menyerahkan dirinya dengan sepenuh hati, mengasihi orang lain dengan penuh kebebasan dan kemurahan yang berlimpah.

Mengasihi & Melayani Semua
Seseorang paderi memberikan dirinya kepada umat Allah setiap hari. Sememangnya, seorang paderi menghadapi cabaran dan juga kebahagiaan. Dengan hati yang penuh kasih sayang, Paderi membawa Yesus kepada setiap orang dengan memberikan penghiburan kepada para umat.

Ingin Tahu Lebih Lanjut?

Rev. Fr. Christopher Ireneus
Vocation Director of Diocese of Sandakan
St. Martin’s Church,
Jalan Sandakan, P.O.Box 49,
Telupid, Sabah.
Tel: 010-9520822
Email: saintmartintelupid@gmail.com